Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor uw lichaam. Ze zijn van belang voor de groei, het herstel en het goed laten functioneren van uw lichaam. Daarnaast zijn ze nodig voor het behoud van een goede gezondheid.

Waar zitten ze in?

Vitamines komen van nature voor in onze voeding, zoals in fruit, groenten en brood. Het lichaam kan ze niet (allemaal) of niet voldoende zelf maken. Om dagelijks voldoende vitamines via de voeding binnen te krijgen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Welke vitamines zijn er?

Er zijn dertien verschillende vitamines, waarvan vier in vet oplosbare en negen in water oplosbare.

De in vet oplosbare vitamines zijn vitamine A , vitamine D , vitamine E en vitamine K . Ze bevinden zich voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van uw lichaam worden opgeslagen.

De in water oplosbare vitamines zijn vitamine B1 , B2 , B3 , B5 , B6 , B8 , B11 (foliumzuur) , B12 en C . Deze vitamines bevinden zich juist in het vocht dat in voedingsmiddelen aanwezig is.

Het lichaam kan ze niet goed opslaan (met uitzondering van vitamine B12). Hierdoor verlaat een teveel aan de in water oplosbare vitamines uw lichaam via de urine en is het belangrijk deze vitamines elke dag voldoende binnen te krijgen.