blogZwangerschap na bariatrie. Mag ik mijn WLS-supplementen nog gebruiken?

Zwangerschap na bariatrie. Mag ik mijn WLS-supplementen nog gebruiken?

Laura diëtiste FitForMe

januari 2021

Vaak krijgen onze diëtisten de vraag of patiënten hun aangepaste WLS-supplementen nog mogen gebruiken tijdens hun zwangerschap. Het is niet altijd duidelijk of sommige dosissen te laag of net te hoog zijn. In deze blogpost wil ik hierover wat meer verduidelijking brengen.

Belang micronutriënten

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan vitaminen en mineralen sterk verhoogd, om de groei van de foetus te waarborgen. Om deze reden is de inname van voeding en zijn de reserves in het lichaam onvoldoende. Houd er ook rekening mee dat u een verminderde opname van voedingsstoffen heeft door uw bariatrische ingreep. Het is dus enorm belangrijk om dit te bespreken met uw gynaecoloog, zodat u zeker voldoende nutriënten binnenkrijgt om de groei van uw baby te ondersteunen.

Een tekort aan vitaminen en mineralen kan helaas leiden tot ernstige complicaties van het ongeboren kind, zoals: zichtproblemen, groeiachterstand, neurale buisdefecten, etc. De nadruk ligt voornamelijk op de volgende micronutriënten: Vitamine A, Vitamine D, Foliumzuur en IJzer ter preventie van bovenvermelde gevolgen. Er wordt geadviseerd om de bloedwaarden 3-maandelijks te laten nakijken tijdens deze cruciale periode. Wanneer er zich voor de zwangerschap al tekorten vertoonden, is het aanbevolen het bloed nog vaker te laten controleren.

Vitamine A

Wat nu met Vitamine A? Vaak krijgen wij ongeruste telefoons over de dosis Vitamine A, of deze niet te hoog is en eventueel toxisch. Laten we hier even dieper op ingaan. De behoefte aan Vitamine A tijdens de zwangerschap na bariatrie bedraagt 1500-3000 µg per dag. Wanneer u de WLS Forte bijvoorbeeld ernaast legt, kan u zien dat er 600 µg per tablet verwerkt zit. Uiteraard krijgt u ook nog een deel Vitamine A binnen via uw voeding, maar dit is afhankelijk van uw voedingspatroon. De maximum bovengrens van Vitamine A tijdens de zwangerschap is vastgesteld op 3000 µg per dag.

Wij adviseren dus sterk om uw WLS-supplementen te blijven gebruiken tijdens de zwangerschap, alsook tijdens de eventuele borstvoedingsperiode nadien. Bespreek daarnaast met uw gynaecoloog het belang van extra supplementen bovenop uw WLS-product, om aan uw behoeften te voldoen.

Wanneer u graag meer informatie wil over de exacte dosissen in onze WLS-supplementen, dan kan u via onderstaande link onze website raadplegen met alle inhoudelijke informatie per product: https://fitforme.be/producten/ . Heeft u nog persoonlijke vragen over uw supplementen tijdens uw zwangerschap, aarzel dan zeker niet om onze klantendienst (03 808 33 41) te contacteren. Wij helpen u graag verder met al uw vragen!